Afgelopen maand had de beurs last van de onrust rond een aantal kwakkelende banken in de Verenigde Staten, maar daarna is de aandelenmarkt weer hersteld. Deze opleving heeft echter aan kracht ingeboet, zo stelt een ervaren technisch analist.

Voor de rest van 2023 zijn de kansen op een verdere sterke stijging van de beurs beperkt, volgens hoofdstrateeg David Keller van beursforum StockCharts.com.

In een gesprek met Insider zegt Keller dat er in zijn meest optimistische scenario voor de brede S&P 500-index slechts een stijging van nog zo’n 6 procent inzit dit jaar. De kans is groot dat de belangrijke Amerikaanse aandelenindex voorlopig tussen de 3.800 punten en 4.200 punten blijft schommelen.

“Het algemene marktbeeld duidt op een voortkabbelende markt, met weinig opwaarts potentieel”, zegt Keller.

De S&P 500-index loopt tegen een sterk weerstandsniveau aan rond de 4.200 punten. Foto: David Keller, StockCharts.com

3 risico's die een verkoopgolf op de beurs kunnen uitlokken

Als er een uitbraak plaatsvindt bij de genoemde zone van 3.800 tot 4.200 punten, dan acht Keller de kans groter dat dit aan de onderkant van de bandbreedte zal zijn dan aan de bovenkant. Anders gezegd: een terugval naar 3.500 punten is waarschijnlijker voor de S&P 500-index dan een opmars naar het eerdere recordniveau van 4.800 punten.

Aandelen zijn momenteel relatief duur. De verhouding tussen risico en rendement is niet erg aantrekkelijk, zeker gelet op het alternatieve rendement dat risicovrije staatsleningen bieden.

Keller signaleert dat beleggers beducht moet zijn op drie dingen die een verkoopgolf op de beurs kunnen uitlokken: een plotselinge toename van de beweeglijkheid van de aandelenmarkt, een sterke toename van het verschil tussen de rente van risicovolle en minder risicovolle obligaties, en tot slot een verdere verzwakking bij grotere delen van de aandelenmarkt.

Een indicator voor de beweeglijkheid van de beurs is de zogenoemde VIX-index, officieel de CBOE Volatility Index (VIX) geheten. Die kende in maart een korte opleving, maar beweegt sindsdien weer op ongebruikelijk lage niveaus, aldus Keller. "Het verrassende aan het huidige beursklimaat is het matte sentiment, waarbij de beweeglijkheid zeer laag is."

Als dat verandert, kan er makkelijk een "acuut bear scenario" ontstaan, waarschuwt Keller. De VIX-index bevindt zich momenteel op een niveau van ongeveer 17 punten. Bij een stijging naar 20 punten kan de S&P 500-index volgens Keller al terugzakken naar het steunniveau van 3.800 punten.

Het tweede risico betreft het verschil tussen de marktrente van risicovolle bedrijfsobligaties en veilige staatsobligaties. Als de rentes op meer risicovolle obligaties plots flink oplopen, wat duidt op een grotere kans op wanbetalingen, betekent dit dat obligatiebeleggers voorsorteren op economisch zwaar weer. Historisch vertoont een dergelijke marktbeweging een sterke correlatie met een daling van aandelenmarkten.

Het grootste risico ziet Keller echter bij het feit dat de beurs momenteel zeer zwaar leunt op de koersprestaties van een handjevol aandelen. Denk hierbij vooral aan de grote Amerikaanse techbedrijven. Analisten waarschuwen hier al geruime tijd voor.

Minder dan 50 procent van de aandelen uit de S&P 500-index noteert boven het het 50-daags koersgemiddelde. Foto: David Keller, StockCharts.com

Anders gezegd: grote delen van de aandelenmarkt presteren helemaal niet zo goed. Keller merkt in dit verband op dat minder dan de helft van de aandelen uit de S&P 500-index boven het 50-daags koersgemiddelde noteert.

Een andere indicator van het brede marktsentiment, de zogenoemde McClellan Oscillator, meet de verhouding tussen het aantal aandelen dat een stijgende lijn vertoont en het aantal aandelen dat daalt. Deze indicator duidt sinds kort op een negatieve balans, dus meer dalers dan stijgers.

Op het moment dat de paar techreuzen die de S&P 500-index aanvoeren een verzwakking tonen, kan de brede index makkelijk wegzakken, geeft Keller aan.

Er zijn meer aandelen in de S&P 500 die dalen, in verhouding tot het aantal stijgers. Foto: David Keller, StockCharts.com

7 beleggingen met een positief technisch koersbeeld

De bredere aandelenmarkt oogt per saldo niet heel aantrekkelijk, zo stelt Keller. Maar tegelijk zijn er wel individuele beleggingen met een positief technisch koersbeeld.

Keller verwijst in dit verband op sectorniveau naar nutsbedrijven, producenten van noodzakelijke consumptiegoederen, voedings- en drankbedrijven en bouwmaterialen.

Nutsbedrijven en producenten van essentiële consumptiegoederen blijven in de optiek van Keller waarschijnlijk redelijk gespaard, als er een bredere terugval van de beurs komt.

Kijkend naar de Amerikaanse techreuzen wijst Keller op aanhoudend momentum bij Alphabet en Microsoft. Verder is hij positief over de goudprijs.

LEES OOK: Beurs wacht op impuls: dit is vrijwel de enige indicator waar beleggers nerveus van worden